Bécs, Szent István Székesegyház


szent istván székesegyházBécs szimbólumaként is szokták emlegetni ezt a gótikus templomot, Ausztriában a legszebb és legnagyobb székesegyház. A bécsi emberek egyszerűen csak Steffi becenéven szokták emlegetni. Déli részén 137 méteres toronnyal rendelkezik, mely nevét a kereszténység vértanújáról, Istvánról kapta, akit i.e. 37-ben megköveztek. 347 lépcső vezet fel a toronyba. 

A XII. századi Szent István Székesegyház végleges formáját IV. Habsburg Rudolf korában érte el. A befejezetlen északi toronynak a dísze Ausztria legnagyobb harangja, a Pummerin.  Az Adlerturm, azaz Sastorony érdekessége, hogy felvonóval lehet felmenni, és a máriapócsi könnyező Madonna képét itt lehet megtekinteni, amely 1683-ban került Bécsbe I. Lipót császár utasítására. Ez a torony 97 méteres. A Szent István Székesegyház 37 méter széles, 101 méter hosszú, főhajója 28 méter magas, mellékhajója pedig 22 méteres. 

A Szent István Székesegyházban műkincsek is felfedezhetők, de egy részük csak vezető kíséretében nézhető meg. 
A látnivalók közé tartozik III. Frigyes császár síremléke, amely vörös márványból készült, a Szent István Székesegyház szószéke, amelyet Anton Pilgram 1500 körül alkotott, valamint szintén tőle lehet látni az északi oldalhajó orgona lábazatát. Ezeken az önarcképét is feltüntette. 
További látnivalók az 1447-es bécsújhelyi gótikus szárnyas oltár, Savoyai Jenő herceg síremléke szintén népszerű a látogatók körében, illetve a Szent István Székesegyház belső oszlopainak és külső pilléreinek faragványai.

 A Szent István Székesegyház többek között az U1 és U3 metrókkal is megközelíthető. 

szent istván székesegyház bécs

A bécsi székesegyház nyitva tartása: 6-tól 22 óráig, vasárnap és ünnepnapokon 7-től 22 óráig. 
Toronylátogatásokra is van lehetőség belépő ellenében, a déli toronyba felnőtteknek 4 euró, 15 és 18 év közöttieknek 2 euró, 6-tól 14 éves korig 1,5 euró, az északi toronyba felvonóval 5 euró, 6-tól 15 éves korig 2 euró a belépő. 
A déli torony 9-től 17.30-ig, az északi torony januártól júliusig, szeptembertől januárig 8.15 és 16.30 között, júliusban és augusztusban pedig 8.15 és 18 óra között látogatható.

Szent István Székesegyház BécsbenBécs - Szent István Székesegyház nagyobb térképen való megjelenítése

Videó a Szent István Székesegyházról


 
 
aaa