Bécsi Opera


A Bécsi Állami Operaház az egyik legelismertebb operaház a világon. Magas színvonalú előadásokkal kápráztatják el a közönséget. Az évad itt 280 napból áll, ez idő alatt 60 feletti az opera és balett előadások száma. Jellegzetessége, hogy naponta más fellépést tudnak prezentálni. Ebben egyedülállóak a világon. Különböző országok művészei, rendezői és díszlettervezői jelenhetnek meg a Bécsi Állami Operaházban. 
Az 1869. május 5.-i megnyitón Ferenc József császár és Elizabeth császárné is képviseltette magát. 

bécsi operaház

Feltétlenül érdemes utazásunkat áprilisra, májusra, júniusra, vagy szeptemberre tenni, ha Bécsbe szeretnénk ellátogatni, mert ez idő alatt 150 opera- és balettelőadást lehet végignézni az Opera előtti Herbert von Karajan téren felállított 50 négyzetméteres nagyságú vászonról. Valóban felejthetetlen élményt nyújt és egyben ingyenes is. 

A Bécsi Állami Operaház igazgatója minden esetben köztiszteletnek örvendett, 1897-től 1907-ig Gustav Mahler, 1919-től 1924-ig Richard Strauss, 1956-tól 1964-ig Herbert von Karajan és 1986-tól 1991-ig Claudio Abbado volt. A jelenlegi igazgató.Dominique Meyer, a zenei igazgató pedig Franz Welser-Möst. 

A Bécsi Állami Operaház épülete 1863 és 1869 között épült, ekkor királyi és császári udvari operaház volt, jelenlegi címe: Opernring 2, Wien 1010.. A tervezők: August Sicard von Sicardsburg és Eduard van der Nüll.  

Népszerű és híres rendezvénye az Állami Operaháznak Bécsben, az évente februárban megrendezésre kerülő Operabál. Ekkor teljesen átalakul az épület belső része, a színpadból és nézőtérből egy hatalmas táncparkett jön létre. Ezen a rendezvényen maga az államfő is részt szokott venni, a nyitótáncot 100 feletti első bálozó nyitja meg. A lányok csodálatos estélyi ruhákban, a fiúk pedig kizárólag frakkban jelennek meg. 

Az Operamúzeum a Bécsi Állami Operaház történetével ismertet meg fényképeken, történelmi jelmezeken keresztül, illetve lejátszási listák által. Nyomon lehet követni egy-egy énekes, mint Christel Goltz érdekes pillanatait. Tárlatvezetést is lehet igényelni német, angol, olasz és francia nyelven. 

Aki maradandó emléket szeretne magával vinni, az a bécsi Operamúzeum előcsarnokában, az Arcadia Opera Shopban többek között CD-ket, DVD-ket, könyveket, fotókat vásárolhat. 

Az Állami Operaház Múzeumának címe: Hanuschgasse 3, Wien 1010, nyitva tartása: keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig. Elérhetősége:staatsopernmuseum@wiener-staatsoper.at, kapcsolattartó Kathrin Claassen.

A képeket Peter Siroki készítette CC Attribution 

Térkép az Operaház elhelyezkedésérőlBécs Operaház nagyobb térképen való megjelenítése

 
 
aaa