Bécs, Hundertwasser Ház


A Hundertwasser-ház nevét tervezőjéről, Friedensreich Hundertwasserről kapta, aki ingyen végezte mindezt, mert jellegzetes mondása szerint öröm töltötte el, hogy nem egy csúfság áll az épület helyén. 

hundertwasser ház bécs

Hundertwasser bejárta a fél világot, 1981-től pedig a Bécsi Képzőművészeti Akadémia professzora volt. A grafika, iparművészet, festészet és építészet területén munkálkodott, mindig a humanista ember és környezetének harmóniáját igyekezett kifejezni. 2000-ben Uj-Zéland közelében halt meg. 

hundertvasser ház bécs1992-ben pedig egy Hundertwasser Múzeum nyílt Bécsben, bemutatva munkásságát. A Hundertwasser-ház egy rendkívül figyelemfelhívó társasház, formája és tarkasága miatt, valamint egyedülálló abban is, hogy a háztetőn növények és fű ékeskedik, de ami még érdekesebb, hogy a szobákból nagy fák kukucskálnak ágaikkal az ég felé. A szobák padlója szintén egyedülálló, mert egyenetlen, hullámos. Különlegesek a színes és az ezüstös fémlapok, csempe és kerámia díszek is.  Egy-egy szín egy-egy lakásra utal, a homlokzaton a kék, sárga, fehér és a vörös szín kombinációja látható teraszokkal váltakozva. Az ablakok jelentik a ház „lelkét” Hundertwasser véleménye szerint, ezt különleges, változatos alakjukkal is ki akarta fejezni, ezért mindegyik más formájú és méretű, az ablakkeretek is különféle színnel pompáznak.  

Maga az építkezés is Hundertwasser irányításával bonyolódott le, fő hangsúlyként a nyugalom lett kiemelve.   A lakóknak pedig kötelességük a gazdag növényzet gondozása. Abban azonban szabad kezet kaptak, hogy a homlokzatot az ablakból karnyújtásnyi területen saját ízlésük szerint alakíthatják. 

Az érdeklődők Bécs III. kerületében, a Kegelgasse 34-38. alatt tekinthetik meg a Hundertwasser-házat. 1983-tól 1986-ig Joseph Krawina és Peter Pelikan építette. 52 lakásból, 4 irodából, 16 magán és 3 közös teraszból és 250 fából, bokorból áll. Az Ausztria kulturális örökség részévé nyilvánították 2009-ben. 

Bécsen kívül találhatóak még Ausztriában Hundertwassertól épületek, mint a magdeburgi Markhalle Altenrhein, egy frankfurti óvoda és a Hundertwasser torony.

A képeket
Sarah Ackerman készítette  ccAttribution Some rights reserved

A bécsi Hundertwasser házHundertwasser Ház nagyobb térképen való megjelenítése

 
aaa