Bécs Hofburg


Bécs egyik csodálatos épületegyüttese a Hofburg, vagy röviden Burg. Császári palotaként épült és még ma is Bécs egyik legszebb épületeihez sorolható. A Hősök terén foglal helyet, pontos címe: Michaelerkuppel, Hofburg, 1010 Wien.  

hofburg

A megközelítésében metrók, villamosok, buszok segítenek, az U1 és U3 metróvonal Stephansplatz megállójáig, vagy az U3 metró Herrengasse állomásáig, a 46 és 49-es villamosok, a 48A jelzésű busz Dr.-Karl-Renner Ring megállójáig kell közlekedni. De még más lehetőségeket is lehet találni. 1279 óta áll a nagyközönség számára nyitva a bécsi Hofburg, a hét minden napján 9-től 17.30-ig látogatható. 

Az épület központi részét képező várat a XIII. században készítették és I. Albert német király óta az uralkodók lakosztályaként szolgált.  Az idők során egyre óriásibb területen helyezkedik el a Hofburg, mert a császárok és királyok folyamatosan bővítették.  Az egykori várrész, később svájci szárny lett, a palota őrségét biztosító svájci gárdisták lakhelyeként szolgált . Ma a koronázási jelvények tekinthetők itt meg.  A XVI. századtól áll a Hofburg Stallburg része, ahol többek között a XVIII. század óta a király istállók is helyet foglalnak. A XVI. századi Amalienburg kezdetben külön állt, de I. Lipót császár a svájci szárnyhoz csatolta. A Hofburg Lipót-szárnyában élt Mária Terézia császárné is, azóta is az osztrák államfők székhelyének mondható. A Habsburg Birodalom uralkodói, főhercegei is itt éltek. A Szent Mihály-szárny 50 méter magasan emelkedő kupolája a legszembetűnőbb része a  Hofburg épületegyüttesének Bécsben. 

hofburg cafe

A bécsi Hofburgban ma a Császári Lakosztályok, Nemzeti Könyvtár , Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum részét képező Ephesos Múzeum az ókori Kis-Ázsiai műkincsekkel,  a Vadászati és Fegyvergyűjtemény, amely a világ második legnagyobb gyűjteményének mondható, valamint a Régi Hangszerek Tára, Földgömb és Eszperantó Múzeum, Osztrák Filmmúzeum, Pillangók Háza, Pálmaház és egy gyönyörű Sissi Müzeum várja érdeklődőit. 

Évente mintegy 600.000 –n látogatják meg Bécsnek ezeket a nevezetességeit a Hofburgban és ez által a leglátogatottabb helyének is számít Bécsnek. A Hofburg tulajdonképpen 18 épületrészből, 54 lépcsőházból, 2600 helyiségből, 26 folyósból és 19 udvarból áll. Többféle stílus képviselteti magát, az egykori gótikus Várkápolnából bizonyos részek maradtak fenn. A reneszánsz stílus jegyei a Svájci kapun, a Követ lépcsőn, az Amália várban és az Istállós várban fedezhetőek fel. A Lipót-szárny, a Nemzeti Könyvtár, a Lovarda és a Birodalmi Kancellária pedig barokk stílusban épült. A Hofburg melletti kapucinus templom kriptájában őrzik a császári család tagjait.

 

A Hofburg térképenHofburg nagyobb térképen való megjelenítése

 
 
aaa